Friday, March 12, 2010

BENGKEL MOTOR DIROBOHKAN, KALOI JUARA RAKYAT!

oleh Abdul Rahman Hashim

Sahabat saya saudara Azhar@kaloi benar-benar telah menjiwai slogan 1Malaysia yang menuntut agar semua pemimpin di pelbagai peringkat mendahulukan kepentingan rakyat jika benar-benar kita mendokong aspirasi rakyat dan juga menjadi 'Juara Rakyat' sebagaimana yang disarankan oleh Dato' Sri Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia.

Sebagai Pengerusi Persatuan Penduduk PPR Sri Semarak, Azhar@kaloi turut resah dan gelisah apabila berlakunya perobohan sebuah bengkel motor berdekatan dengan PPR Sg. Bonus oleh segerombolan penguatkuasa DBKL dua tiga hari yang lepas.

Azhar@kaloi tidak berasa senang hati dengan tindakan itu kerana beliau berpendapat mangsa perobohan itu wajar diberikan peluang untuk meneruskan perniagaannya di situ, malah beliau mahukan agar semua pemimpin yang terdapat di kawasan ini memberikan pembelaan yang sewajarnya kepada golongan rakyat yang memerlukan sedikit perhatian daripada pemimpin setempat.

Azhar@kaloi menyatakan kekecewaannya dengan insiden ini kepada saya melalui percakapan dalam telefon hari ini. Beliau turut kesal kerana Naiji Bin Mohamad atau dikenali oleh penduduk di situ sebagai 'akoi' iaitu mangsa perobohan itu yang dilihatnya tanpa mendapat simpati dan juga pembelaan daripada kalangan pemimpin masyarakat, seterusnya beliau mahukan agar pemimpin-pemimpin UMNO di peringkat Bahagian Setiawangsa terutamanya wakil rakyat parlimen Setiawangsa dapat bertindak cepat untuk menyelesaikan masalah itu.

Sebagaimana biasa, Azhar@kaloi telah semboyankan kes ini kepada semua rakan-rakan pemimpin dan saya percaya Dato' Halim Samad Timbalan Ketua UMNO Bahagian, Dato' Ahmad Fauzi Zahari Naib Ketua UMNO Bahagian dan juga Dato' Sri Zulhasnan Rafique Ahli Parlimen Setiawangsa turut tidak terkecuali daripada menerima 'semboyan sms' daripada telefon bimbitnya bernombor 012-9263652.

Saya tidak pasti apakah dengan langkah menghebohkan kejadian ini kepada semua pemimpin di Bahagian Setiawangsa maka 'Akoi' pemilik bengkel motor berkenaan akan memperolehi semula barang-barang berupa peralatan bengkel yang telah dimusnahkan oleh pasukan pemusnah (direkktorat) DBKL itu?

Walaupun saya tidak yakin bahawa barang-barang dalam bengkel itu akan diperolehi semula oleh pemilik bengkel berkenaan, namun saya tetap percaya bahawa Azhar@kaloi mempunyai nawaitu yang tulus iaitu mahukan supaya semua peringkat pemimpin masyarakat samada dalam NGO mahupun di dalam UMNO supaya tidak leka dengan tanggungjawab yang digalas selama ini untuk memberikan pembelaan kepada rakyat, barulah UMNO boleh menjadi JUARA RAKYAT, katanya.

Secara peribadi saya nyatakan di sini, sepatutnya warga PPR di kawasan itu tidak rasa terpinggir daripada memperolehi pembelaan, kerana di situ sahaja difahamkan terdapat lima enam pemimpin (Ketua Cawangan) yang turut menjadi penghuni PPR samada di PPR Sg. Bonus, PPR Sri Semarak dan juga di PPR Kg. Baru Air Panas. Ada juga di kalangan mereka yang menduduki AJK UMNO Bahagian Setiawangsa.

Tidak kurang juga adanya pemimpin-pemimpin pertubuhan yang lainnya seperti Persatuan Penduduk, pemimpin-pemimpin rumah ibadat, pemimpin-pemimpin belia dan bermacam-macam lagi jenama pemimpin di situ. Saya percaya semua pemimpin-pemimpin besar ini cukup terlatih dan berwibawa untuk mengendalikan keresahan yang dialami oleh rakyat di tempat masing-masing.

Semua mereka ini boleh menjadi jambatan bukan sahaja kepada wakil rakyat bahkan mereka juga sepatutnya boleh menjadi benteng terawal untuk berhadapan dengan kemelut yang menimpa rakyat. Kepada Azhar@kaloi, saya juga ingin mengesyorkan supaya anda menggunakan kebijaksanaan dan pengaruh anda untuk menambat hati rakyat dan meyakinkan warga di situ bahawa sebenarnya UMNO bukanlah menjadi pengkhianat rakyat, kerana agenda perjuangan UMNO bukannya untuk mengkhianati dan menganiaya rakyat.

Azhar@kaloi juga seorang pemimpin UMNO, dan tentunya UMNO berterima kasih kepada anda kerana anda telah menunjukkan sikap prihatin kepada permasalahan rakyat. Menjadi lebih manis jika anda teruskan perjuangan ini secara bergandingan dengan rakan-rakan pemimpin yang lain yang terdapat di tempat anda. Sememangnya kita harus menjadi pemimpin yang menjuarai rakyat dan bukan menjadi sebaliknya. Budaya menjaga hati rakyat haruslah menebal di kalangan pemimpin UMNO.

Nampaknya DBKL juga harus diberikan suntikan motivasi untuk lebih menjaga hati rakyat. Tindakan meruntuh dan meroboh adalah satu tindakan yang dilihat oleh rakyat sebagai kejam. Walaupun prosedur memberikan notis telah dikeluarkan kepada mereka yang berkenaan, namun tindakan mengadakan perundingan adalah lebih manis untuk menjiwai pendekatan yang dimahukan oleh Dato' Sri Najib iaitu mendahulukan raktyat!


TASIK SRI RAMPAI BAGAIKAN LAGUNA RAMPAI

oleh Abdul Rahman Hashim


Sesiapa yang telah mendiami di kawasan Taman Sri Rampai dan Taman Setapak Jaya tentunya mengetahui bahawa di situ terdapat sebuah tasik yang kini menjadi mercu tanda kepada sebuah kawasan penempatan yang telah didiami oleh warganya sejak awal tahun 80an lagi.

Tasik itu yang dikenali sebagai 'Tasik Sri Rampai' (Foto) dahulunya merupakan sebuah lombong kini telah dinaikkan taraf oleh pihak DBKL sebagai taman rekreasi untuk kemudahan orang ramai beriadah secara santai di sepanjang 'jogging track' yang melingkari tasik tersebut. Di tasik ini juga sering mendapat tumpuan oleh mereka yang kaki pancing, terutamanya di sebelah petang.

Panoramanya sungguh menarik kerana tasik ini dikelilingi oleh pusat-pusat perniagaan seperti Pusat Bandar Rampai, Megan Sri Rampai, Rampai Business Centre dan juga taman-taman perumahan seperti rumah pangsa DBKL Setapak Jaya 1A, Pangsapuri DBKL Setapak Jaya 1B, Pangsapuri Jasmin, Pangsapuri Dahlia, Taman Sri Rampai, Taman Setapak Jaya dan juga Taman Setapak Permai yang telah menjadikan lokasi tasik ini bagaikan Laguna Rampai yang menjadi milik kebanggaan warganya.

Masjid Abu Ubaidah Al-Jarrah (Foto Kanan) yang tersergam indah di tebingan tasik ini juga telah menyaksikan bahawa laguna rampai ini tidak mudah dicemari dengan remaja berpeleseran, dan pelbagai anasir kebejatan sosial yang menyongsangkan maruah dan kesucian rumah ibadat di situ.

Laguna Rampai hendaknya juga tidak menjadi rampai gejala sosial yang bakal meruntuhkan nilai-nilai insaniah warganya. Biarlah Laguna Rampai memiliki jati dirinya untuk menyuburkan akal budi pengunjungnya yang inginkan kerehatan (rehlah) menyedut udara nyaman, berekreasi menyihatkan jasmani seterusnya dapat pula mewujudkan interaksi mesra rakyat.

Memang wajarlah pihak DBKL sebagai penguasa tempatan memberikan fokus terhadap pengindahan lanskapnya di samping merencanakan pelbagai kegiatan rekreasi dan interaksi sosial untuk disertai oleh penduduk tempatan dan pengunjungnya.

Daya usaha pihak pengurusan DBKL cawangan Setiawangsa yang dipimpin oleh Ahmad Tarmizi Baharom yang akan mengadakan aktiviti gotong royong membersihkan tasik ini pada 14 Mac, bermula jam 8 pagi haruslah disertai dengan iltizam oleh penduduk tempatan supaya tasik tersebut bakal menjadi LAGUNA RAMPAI yang akan menjadi mercu tanda 'Parlimen Setiawangsa'.

Penyertaan Syarikat Persada Tenaga Sdn Bhd milik Dato' Ahmad Fauzi Zahari dan Azhar Kasim yang menjadi penggerak (Penganjur) kepada Pertandingan Memancing 1Malaysia yang akan diadakan di laguna ini pada 21 Mac depan, menjadi bukti bahawa sektor korporat juga mempunyai tanggungjawab sosialnya untuk meningkatkan kesejahteraan masyarakat.

(Foto: Tarmizi Baharom, Pengurus Kawasan Pejabat Cawangan Setiawangsa DBKL)

Untuk tujuan itu, Dato' Ahmad Fauzi Zahari (foto kiri) yang juga Naib Ketua UMNO Bahagian Setiawangsa dijangka akan melepaskan ikan-ikan di Laguna Rampai ini pada 17 Mac depan, manakala pertandingan memancing pula akan diadakan pada 21 Mac 2010 , 8 pagi yang akan dirasmikan oleh YB Dato' Sri Zulhasnan Rafique (Foto Kanan), Ahli Parlimen Setiawangsa.

Saya sendiri juga telah diberikan penghormatan menghadiri mesyuarat jawatankuasa gotong royong membersih Tasik Sri Rampai sempena pertandingan memancing 1Malaysia ini yang diadakan pada 10 Mac lalu bertempat di bilik mesyuarat pejabat cawangan DBKL Setiawanga di Taman Sri Rampai, Kuala Lumpur.

Mesyuarat itu telah dipengerusikan oleh Encik Ahmad Tarmizi Baharom, Pengurus Kawasan Pejabat Cawangan Setiawangsa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Turut hadir dalam mesyuarat itu ialah Encik Azhar Kasim yang mewakili Syarikat Persada Tenaga Sdn Bhd, Pengerusi Persatuan Penduduk Perumahan Awam DBKL Setapak Jaya 1A, Pengerusi Persatuan Penduduk Perumahan Awam DBKL Desa Rejang, Pengerusi Persatuan Penduduk PPR Sri Semarak dan juga wakil daripada Jabatan Pertahanan Awam serta wakil RELA.