Sunday, December 19, 2010

VILLA WANGSAMAS TIDAK SEINDAH NAMA

Oleh Abdul Rahman Hashim

Villa Wangsamas
merupakan s
ebuah kondo mewah yang terletak di dalam Parlimen Setiawangsa berdekatan dengan Rampai Court dan Seksyen 10 Wangsa Maju.

Kami warga semarakwangsa.blogspot.com terpanggil untuk memanjangkan masalah yang dikemukakan oleh Mohd Amifarez Bin Hamidun iaitu salah seorang pemilik Villa Wangsamas menerusi email kami; dan saya percaya masalah tersebut ingin dikemukakan kepada Wakil Rakyat Parlimen Setiawangsa YB Dato' Sri Zulhasnan Rafique.

Sebagai memberi respon kepada permasalahan yang dibangkitkan itu, pihak pengadu tersebut wajarlah mengambil langkah yang perlu termasuk mengemukakannya kepada Dato' Sri Zulhasnan Rafique yang menjadi Ahli Parlimen kawasan ini untuk tindakan susulan olehnya.

Berikut ini adalah kandungan aduan berkenaan yang telah diemelkan kepada saya seterusnya untuk siaran di dalam blog semarakwangsa.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Kepada YB Dato Sri Sri Zulhasnan Rafique, Ketua UMNO Bahagian Setiawangsa, En Abdul Rahman Hashim, dan semua warga kerja Semarak Wangsa,

Saya merupakan salah seorang penghuni Villa Wangsamas, Wangsa Maju. Maafkan saya sekiranya kediaman saya ini tidak terletak di bawah kawasan Dato Sri. Saya menulis kepada email ini kerana saya cuma kenal Dato Sri sebagai Ahli Parlimen Setiawangsa dan tidak tahu kemana nak disalurkan masalah saya dan penduduk di sini. Saya juga mendapat tahu bahawa Dato Sri mengambil serius setiap masalah yang dilaporkan disini.

Kalau dilihat dari luar, Villa Wangsamas merupakan sebuah kondo yang cantik walaupun berkepadatan tinggi. Namun demikian, sekiranya Dato Sri masuk ke dalam, banyak masalah yang kami hadapi di sini. Di sini saya senaraikan antara masalah-masalah utama tersebut:

Kebersihan - Sampah tidak dikutip, lantai tidak dicuci sehingga lebih sebulan, kolam (termasuk kolam renang) tidak dicuci langsung, etc.

Keselamatan - Pengawal keselamatan yang tidak cukup, kawalan keselamatan tidak ketat, CCTV tidak berfungsi, pagar keselamatan rosak, kejadian pecah rumah yang amat kerap (tanyalah polis yang meronda kawasan ini), kejadian kecurian kereta, etc.

Bangunan - Outer wall retak, masalah air hujan meresap ke dalam rumah, penggera kebakaran tidak diselenggara/tidak berfungsi, lif rosak/kotor/tidak diselenggara, etc

Untuk pengetahuan tuan, kami penduduk di sini secara purata membayar RM200+ sebulan untuk maintenance tetapi tidak mendapat perkhidmatan yang sewajarnya. Setiap masalah yang kami laporkan kepada pihak pengurusan tidak diselesaikan secepat mungkin dan adakalanya langsung tidak diambil peduli.

Kami berpendapat, pihak pengurusan villa wangsamas ini tidak memperdulikan masalah kami kerana kontrak mereka akan tamat pada akhir tahun ini. Sehingga hari ini, kami tidak tahu bagaimana pengurusan kewangan dibuat oleh Villa Wangsamas Sdn Bhd dan siapa pengurusan villa wangsamas untuk tahun hadapan. Saya mendapat tahu bahawa JMC yang ditubuhkan juga tidak dapat berfungsi dengan baik kerana Villa Wangsamas Sdn Bhd tidak memberikan kerjasama.

Untuk pengetahuan Dato Sri saya bukannya ahli JMC tapi hanyalah salah seorang penduduk di sini yang membeli kediaman ini dengan titik peluh saya sendiri untuk kediaman kami sekeluarga. Tulisan saya ini adalah untuk memohon jasa baik pihak kerajaan untuk campur tangan dalam menyelesaikan masalah kami disini. Setidak-tidaknya saya/kami ingin tahu bagaimana caranya untuk kami menyelesaikan masalah di sini. Sehubungan dengan itu, saya secara peribadi ingin menjemput Dato Sri dan semua pihak yang membaca email ini untuk datang dan melihat sendiri keadaan kami di sini. Sekiranya pihak tuan tidak mempunyai kesempatan masa, saya berharap masalah yang kami hadapi di sini dapat dipanjangkan/disalurkan kepada pihak-pihak yang bertanggungjawab.

Segala kerjasama dan pertolongan dari Dato Sri dan semua pihak yang terlibat amatlah saya, keluarga, dan semua penduduk di sini hargai.

Terima Kasih.

Mohd Amifarez B Hamidun
0133678727
Villa Wangsamas

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.